joi, 8 aprilie 2010

ULTIMELE NOUTATI IN NUTRITIE DE LA CONFERINTA INTERNATIONALA DE NUTRITIE DIN ORLANDO

Salut
A trecut ceva timp de cand nu am mai scris nimic pe blog
Acum sunt foarte incantata de noutatile in nutritie de la conferinta
Varinta pe scurt si tradusa in termeni uzuali este cam asa
Concluzia conferintei:
Organismul are nevoie de ECHILIBRU
ECHILIBRU=1. alimentatie corecta
2. miscare = 20 minute/zi
=urcat scari,mers pe jos in ritm alert
Orice exces dauneaza grav sanatatii
Cum am mai spus 75%sin problemele de sanatate se datoreaza alimentatiei.
Acest lucru se datoreaza TRANZITIEI ALIMENTATIEI
Organismul uman este adaptat la foame(atunci cand avem ce facem depozite de grasime pt zile negre :D)dar nu este adaptat la supra alimentatie.Genele noaste nu au putut tine pasul cu transformarile alimentare si al stilului de viata.
Oamenii saraci sunt grasi deoarece mancarea de proasta calitate este bogata in calorii si saraca in elemente nutritive.
INDUSTRIALIZAREA ALIMENTATIEI
In urma cu 50 de ani un hectar cultivat hranea 1 familie timp de un an.Astazi un hectar hraneste 120 familii timp de un an.Din acest motiv s-a introdus o noua notiune in ntritie:DENSITATE ENERGETICA A ALIMENTELOR(adica valoarea nutritiva a alimentelor folosita astazi sa hraneasca 120 familii aeste aceeasi cu cea pt.o familie de acum 50 ani.Concluzia alimentele pe care le mancam astazi sunt de 120 de ori mai proaste decat acum 50 ani).
Una dintre replicile pe care le aud des la cabinet este:"Da ce bunicii nostri mancau slanina si prajau in untura si erau sanatosi".Problema este ca noi luam doar ce ne place.Perfect de acord mancau slanina si untura,intrebarea este noi mai facem miscare cat faceau ei?????Putem sa ne pacalim gandindu-ne doar la prima parte a frazei.Cine credeti ca are de suferit?!
Alimentele bogate in apa(lapte,legume,fructe)sunt scumpe deoarece sunt perisabile.
Alimentele uscate,cu valoare nutritiva scazuta si termen de valabilitate mareee(zahar,margarina,paste fainoase) sunt ieftine
In SUA 2000cal(din alimente de proasta calitate)costa 1$ iar 2 kg de rosii care sa aibe cat de cat miros de rosii costa 15 $
Problemele sunt cu atat mai sanatoase cu cat din cauza erei fast-food au inceput sa apara primele generatii de copii cu IQ mai mic comparat cu al parintilor.
1. A aparut un nou sindrom:SINDROMUL SLABULUI GRAS
Stiu ca suna ciudat dar din pacate experienta il confirma din ce in ce mai des
Se refera la persoane cu greutate normala sau scazuta dar care au tesut adipos mult mai mare decat normalul pentru varsta si sexul persoanei respective
Am avut saptamanile trecute la cabinet doua pustoaice(19/21)ani care aveau tesut adipos peste 40% in conditiile in care normalul pentru varsta lor era 20%.
Sunt in special copii ce au prins generatia fast food(fast food,cipsuri,sucuri dulci acidulate,calculator mai mult decat 30min/zi acceptate si scutiti de la sport)dar nu numai.Problema este ca aceste persoane au risc de 10 ori mai mare de a face infarct miocardic acut fata de o persoana cu tesut adipos in limitele normalului
2. FRUCTELE:
NU SE MANANCA SEARA
portia recomandata:2 fructe/zi
se mananca inainte de pranz deoarece carbohidratii pe care ii contin se ard foarte lent
ca sa ardem caloriile dintr-o banana trebuie sa alergam o ora pe plaja
3. ACIZII GRASI OMEGA 3
roluri:
*hranesc celula nervoasa
-previn depresia
foarte importani pt. copii dupa varsta de 5 ani
foarte importanti in sarcina-ajuta la dezvoltarea creierului copiilor(ne nastem cu un anumit numar de neuroni care dupa nastere incep sa moara-ce-i drept sunt studii care arata ca in anumite zone ale creierului neuronii se por regenera dar deocamdata nimic de pus in practica,nici vorba sa se le creasca numarul)
*puternic rol antiinflamator-mai nou in SUA se foloseste ca marker pt inflamatie raportul omega 3/omega 6(in locul VSH,CRP,fibrinogen)
Acest raport este foarte important pentru organism deoarece acizii grasi omega 6 au rol pro inflamator si se gasesc in alimentele obisnuite in cantitati imenseeee
Somonul din supermarket desi foarte scump nutritiv este echivalent cu pieptul de pui.
Cantitatile cele mai mari de omega 3 se gasesc in pestele OCEANIC,PROASPAT,DE MARE ADANCIME.Cum bine zice o colega de la cabinet:"Noi nu stam langa ocean"
Pestele secreta omega 3 atunci cand face miscare,muuulta miscare(vedeti si pestii trebuie sa faca miscare nu doar oamenii asa ca nu aveti de ce sa va plangeti,cum spunea un profesor de-al meu:"oamenii sunt facuti ca sa se miste") daca este de la crescatorie nu are spatiu ca sa faca miscare si sa secrete omega 3.
foarte important pt.aparatul cardio-vascular,pentru articulatii,diabet zaharat(sunt studii care arata ca ajuta la arderea grasimilor de la nivel abdominal),scaderea colesterolului(alaturi de proteina din soia,)si dislipidemii.
Ultimile studii arata ca previn cancerul de san,col uterin si prostata si ca din cauza transformarilor alimentare IMC care pana acum normal era considerat intre 18,5 si 25 "noua normalitate" este intre 18,5 si 22,2 astfel incat colesterolul si trigliceridele sa se incadreze in parametrii normali(normal ma refer fara riscuri pt sanatate pe termen lung;apropo de sanatatea pe termen lung una dintre problemele cu care ne confruntam este gandirea pe termen lung,stiu este greu sa ingelegem ca ceea ce facem astazi ne va afecta sanatatea peste 10 ani-acest lucru se intampla pentru ca organismul are rezerve foarte mai,adica noi putem functiona la parametrii acceptabili cu 1/3 dintr-un singur plaman si avem 2...,logic acest lucru a fost conceput ca un lucru bun doar ca noi n-am culcat pe ureche si reusim se epuizam si imensele rezerve ale organismului;daca organimul ar functiona ca o masina-atunci cand nu are benzina sa se opreasca sigur am fi mult mai atenti la actiunile noastre;aste e greu cu gandirea pe termen lung si cu asumarea responsabilitatii).
In acest moment actinunile noastre duc intr-u ritm foarte alert spre:HOMO DIABETICUS-si din pacate rezultatele studiilor sunt foarte reale.
4. OBEZITATEA ABDOMINALA
Romania locul I la femei supraponderale peste 35 ani
Saderea cu 5%din greutate duce la o scadere cu 30% a markerilor inflamatori
Cresterea in greutate:1/4 masa musculara(cea de care avem nevoie,arde 30 cal/kg)
3/4 tesut adipos(de care NU avem nevoie,adre 4 cal/kg,produce factori aterogeni adica inbolnaveste inima si vasele de sange si cauzeaza diabet zaharat tip II)
Scaderea in greutate in mod normal se pierd 1/4 masa musculara asa ca mareeee atentie la consumul optim de proteine
5. PROGRAME PENTRU BATRANI
Stiu ca o sa ma aleg cu niste injuraturi dar medical vorbind batranete este conanisiderata peste 50-55 ani(daca va consoleaza cu ceva procesul de imbaranire incepe dupa varsta de 25 ani-desi nu am crezut acest lucru l-am experimentat pe propria piele)
Batranete este considerata varsta la care se instaleaza menopauza/andropauza
In aceasta perioada au loc puternice schimbari hormonale care duc la atrofia masei musculare si cresterea masei adipoase.
Daca vorbim de slabire in termeni generali la varsta adulta restrictia calorica este de 500 cal/zi.Datorita atrofiei masei musculare care duce la incetinirea metabolismului bazal(care este dat de masa musculara= alimentatie corecta si sport nu ce se plang majoritatea oamenilor ca l-eau picat din cer "arderi lente") restrictia calorica pt. o persoana peste 55 ani este de 700 cal/zi,repet vorbind in termeni generali pt. ca fiecare organism are nevoile lui specifice.
Ca recomandari-PROTEINA DE SOIA-contine precursori de estrogeni,hormoni care nu mai sunt secretati in cantitati suficiente post menopauza.
-ACIZI GRASI OMEGA 3 in doze duble fata de varsta adulta-previn distrugerea celulelor nervose
-ANTIOXIDANTI-organismul produce radicali liberi de oxigen in cantitati crescute datorita intensificarilor proceselor catabolice.
-Cantitatea de proteine totale ar trebui sa fie aprox.1,3g/kgc/zi cu conditia ca persoana sa nu sufere de probleme renale.